Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALMANACH - LUMÍR VE SVÝCH TRADICÍCH UVÁDÍ NOVINKY KTERÉ LECKDE NEVYJDOU

25. 6. 2015

NOU COMMENT ZA REDAKCI . JSME NEPOUČITELNÍ ???

 

ALMANACH - LUMÍR PRO KLUB NÁRODNÍCH LISTŮ

NÁRODNÍ LISTY KULTURA A POLITIKA .

DŘEVO PRO CÍSAŘE ( 1968-2014)

úvod autora : Jan Valenta 21.09.2014

 

Moji milí čtenáři a příští diváci :

Namísto dnešního fejetonu uvádím hru, která zřejmě zapadá dobově i přes 46 let od vzniku do dnešní doby. Její obsah jsem uvedl na webu almanach -lumir. estranky.cz což je asi tři měsíce starý obnovený portál.

Dobová realita zasazená do sklonku vlády císaře a krále Rudolfa II. Habsburského na českém trůně. Psal se rok 1968 a když jsem založil amatérské divadlo AKROPOL v rámci Klubu demokratické mládeže v hektickém roce , netušil jsem že za dva roky scénář pošlape a rozdupe rozzuřený cenzor. Protože chci svým humorem rozzuřit „potrefené husy“ a jaksi chronické neduhy české společnosti jsou odvěké i z oné doby 17.století , jako je korupce, rozkrádání veřejného majetku, klientelismus, zanedbávání historických památek v zájmu „těch nahoře“ s průvodními znaky že „ryba smrdí od hlavy“, tak remake hry, kterou mé divadlo uvedlo v rámci pásma jako hříčku v Neřesti starého světa, neodolal jsem přemlouvání svých přátel a hru předělávám na současnou podobu. Kdo se v postavách panovníka Rudolfa II, jeho konkubíny hraběnky Kateřiny Stradové, komořího Langa, generála Ruezforma, chytré komorné Markétky , dvou šejdířů z dolních sféry Pepy a Jardy ( podle vzoru našeho komika a uvaděče né moderátora) , Dačického či francouzského mladého hraběte de Maraise ( Mareše ?) , vzhlédne, nechť mi laskavě promine . V ději se pojednou připomenou známé aférky a proto tu přibude postava ministra Vondroucha z Liptákova , či felčara Scotty ( Skotáka). Některé postavičky podle jména jsou ze světoznámé komedie Císařův pekař a Pekařův císař podobné nikoliv však identické. Mé dílko je autentické a proto na něm pracuji .

Chronicky nemocná česká společnost potřebuje nastavit zrcadlo, které odráží holou skutečnost a realitu dnešní doby. Snad tak jako po abdikaci nemocného císaře nedojde u nás po 4.stoletích opět ke ztrátě již tak okleštěné samostatnosti naší země jako tehdy. Servilnost našich vlád vůči EU tomu však nasvědčuje a proto se nedivím, že A začíná vládnout nepřekonatelný odpor ke zkorumpovanosti, byrokratismu, patolízalství, zločinnosti všeho druhu, jakou jsme ještě nezažili. AMEN


 

 

448px-rudolf2c.jpg

1_masar-yk-vece.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky NAŠI AUTOŘI ČERPAJÍ Z PAMĚTI NÁRODA