Jdi na obsah Jdi na menu
 


O NÁRODNÍ STÁT POKRAČOVÁNÍ - ZÁVĚR IV.ČÁST ÚVAH NAD KNIHOU

26. 3. 2015

ALMANACH-LUMÍR , časopis III. fáze Národního obrození Českého a Slovenského národa , pro veřejnost a odborné vydavatele děl našich a světových autorů,umělců a významných občanů naší vlasti .

800px-viktor_dyk_funeral.jpg

 

O NÁRODNÍ STÁT .VIKTOR DYK

IV. ČÁST ÚVAH NAD KNIHOU VÁCLAVA RYNEŠE

napsal : Jan Valenta

Pohřeb Viktora Dyka květen 1931

VIKTOR DYK INSPIRUJÍCÍ PRO MLADOU GENERACI .

 

Autor knihy Václav Ryneš se v knize zaobírá Dykovou polemikou s Hradním pojetím „čechoslovakismu“,vznikem ČSR politicky vyzrál. Nutno však připomenout, že proti vytvoření republiky nikdy nebyl a stal se vzorem, vlasteneckého umělce a politika. Jeho publikační činnost je známa nejen v Lumíru, ale zejména kulturní rubrice v Národních listech. Opřel se proti nátlaku dr.Edvarda Beneše na dr.Karla Kramáře, kdy i dočasný premiér nutil svého oponenta aby změnil politiku NDS. To se nestalo a byl to Viktor Dyk, který nejen před IV. Valným sjezdem NDS a to musím zdůraznit i společně s dr. Ladislavem Rašínem, pevně stáli na straně vůdce národa.

Článek „Pravda mládí“ , „Mladý národ“ a „Před sjezdem „ je senátor Dyk, novinář Dyk a oblíbený autor mládeže jednoznačně obdivován studenty Mladé generace , které reprezentovali tři význační lidé : již zmíněný dr. Ladislav Rašín, dr. Vlastimil Klíma a dr. Jiří Bertl . Ostřejší polemika s Benešem předurčila budoucnost, zejména jeho intrikánství a špatné mezinárodní smlouvy, které znamenaly v celkovém součtu nic jiného nežli „Mnichov“. Odhad co se může stát byl u Dyka pověstný ! Pokud jde o TGM, prezidentovi psal k 80.narozeninám roku 1930 vstřícně a jeho diskuse s nesprávnými odhady prezidenta v otázce německé menšiny byly brány jako diskuse a nikoliv polemika. Na vziku SdP a názoru česko - německé koalice byl však Viktor Dyk zcela nesmlouvavý. Genialita Dykova však byla tak jako u přítele dr. Karla Kramáře typická v odhadu situace a možného vývoje. Oba varovali a spolu s nimi náš hrdina dr. Ladislav Rašín ( +13.března 1945 v koncentračním táboře Frankfurt n.Moh.) Autor knihy se podrobněji v kapitole „Rytíř poezie a politický vizionář „ zaobírá právě vlastnostmi Viktora Dyka. Oproti současným falzifikátorům myšlenek Mistra Jana Husa ve válečném roce připomíná jeho mučednickou smrt roku 1915 a krátce na to je básník uvězněn .

Okolo právě Lumíra se soustřeďuje jako i dnes intelektuální odpor vůči těm co zrazují národ. Napříč politickými názory byli spoluzakladateli spisovatelé Josef a Karel Čapkové, S.K. Neumann, Arne Novák, Jiří S. Machar, z herců vynikal Zdeněk Štěpánek . A pak přichází sňatek Viktora Dyka , jeho cesta do Lopuku a úmrtí na infarkt ? Musíme však odmítnout pozdní tvrzení současníků, že jeho odkaz se naplnil až vznikem České republiky ! Viktor Dyk varoval před mnohonárodnostním státem v důsledku působení německé menšiny, nikdy nevystoupil proti bratrským národům Slováků a Podkarpatských Rusínů. Autor jen v jednom se možná mýlí:

Československo, jak ukázal dlouhodobý výzkum, ale II.státoprávní ohrazení jak proti Mnichovu dr.Ladislavem Rašínem 28.prosince 1938, tak aktem vlastizrady Václava Klause a Vladimíra Mečiara a jeho spolupachatelů ve Federálním shromáždění roku 1992 . Výzkum státu a práva v Národním archivu to jednoznačně dokázal, ale i další poznatky českých a slovenských vlastenců. III.Státoprávní ohrazení NDS vyústilo do spolupráce demokratických, vlasteneckých a občanských sil, které právě i díky odkazu Viktora Dyku naše strana plně podporuje . Obhajoba národní jednoty je však nutná a v tom jsme s autorem zajedno. Vždyť to byl dr. Kramář a Viktor Dyk kteří tvořili ČESKOSLOVENSKOU NÁRODNÍ DEMOKRACII .

 

III.STÁTOPRÁVNÍ OHRAZENÍ BUDE VYDÁNO PO DOPLNĚNÍ NOVÝCH SKUTEČNOSTÍ V NÁRODNÍCH LISTECH A I VE VŠECH WEBECH , VČETNĚ ALMANACHU LUMÍR .

 

Pozn. V úvahách nad další inspirativní knihou budu pokračovat příště. Prodleva mezi III. A IV částí úvah byla způsobena přípravou Československého národního sněmu, jehož byla NDS spoluorganizátorkou.

 

V Praze dne 26.3.2015

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky PROFILY SLAVNÝCH OSOBNOSTÍ